REACH Nedir
REACH, kimyasal maddelerin analiz edilmesi, kaydı , izni ve kısıtlanmasına karar veren yeni bir Avrupa Birliği mevzuatıdır. REACH Tüzüğü, 18 Aralık 2006 tarihinde Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilmiştir. AB resmi gazetesinin 29 Mayıs 2007 tarihli nüshasında son haliyle yayımlanmıştır. Ve 2007 senesinin 1 Haziranında yürürlüğe girmiştir. Bir takım AB Tüzüğünü ve Yönetmeliğini kapsamakta olup onları tek bir sistem altında bir araya getirmektedir.
REACH, tüzüğe göre, Avrupa Birliği üye ülkelerinde yürürlükte olan ve senede bir tondan fazla kimyasal madde üretimi veya ithalatı yapan tüm firmaların bu kimyasalları bir merkezî veri tabanına kaydettirmeleri gerekmektedir.Dolayısıyla uygulama, tüm dünya ülkelerinin AB ülkelerine olan kimyasal madde satışını doğrudan etkileyecektir.
Reach Belgesi Nedir?
Reach Belgesi, Avrupa Birliğinin kimyasal maddelerin karmaşık durumundan kaynaklı meydana gelebilecek çevre ve sağlık şartlarını inceleme altına alabilmek için gerçekleştirilen avrupa birliği mevzuatıdır.Kimyasal maddeleri meydana getiren verilere bakılarak üretimde, tüm ihtiyaç halkası kapsamındaki iletişimi kontrol altına almak için hazırlanmıştır. Kimyasal maddeler için oluşturulan MSDS formu ile CSR ( kimyasal güvenlik raporu) ile tutarlılık arz etmesi gerekmektedir.
Reach belgesi ile istenen hedefler öncelikli olarak insan ve çevre sağlığının muhafaza edilmesi, satıcılar ve üreticilerde ve kimyasal maddelerle alakalı meydana gelebilecek tehlikeler hakkında farkındalık yaratmak, kimyasal maddenin Avrupa birliği içinde satılmasını kolaylaştırmak, rekabet alanı düzenlemek, kimyasal maddelerin zararlarının yok edilmesi için ar-ge araştırmalarını arttırmak gibi hedeflerle yürürlüğe girmiştir. Bu gayeyle ithalatçılar ve üreticiler için Avrupa Kimyasal maddeler Ajansı’ na kayıt işlemlerinin gerçekleşmesi ile aşama başlar ve talep edilen verileri ileterek işlemlere devam edilir. Eğer senede 1 tondan fazla kimyasal madde üretip avrupa pazar sahalarına sürüyorsanız yada orada üretim gerçekleştiriyorsunuz reach belgesi kapsamına giriyorsunuz demektir. Reach Kapsamında olmayan maddelerin başında radyoaktif maddeler gelmektedir.
Gümrük ve atıklar kontrolü altındaki maddeler reach belgesi kapsam alanı dışında tutulmuştur. Hayvan ve İnsan ilaçları, gıda maddeleri, bitki muhafaza ürünleri özel yasalar kapsamı dahilindedir. Kimyasal maddelere ait verileri hazırlayıp sunduktan sonraki süreçte bu bilgilerin paylaşımı temeline dayanan sistem ile değerlendirme ve ön kayıt süreçlerinin ardından işlemler tamamlanır. Uygunluk kontrolü, değerlendirme işlemleri, dosya analiz edilmesi, madde analizi aşamalarını kapsamaktadır.
Kansere sebebiyet verebilecek kimyasal maddelerin, zehirli etki oluşturabilen, genetik yapıya etki eden, uzun süre boyunca doğada yok olmayan kalıcı kirlilik oluşturan maddeler yüksek derecede önemli statüsünde değerlendirilip reach belgesi dahiline alınmıştır.
Reach’ın Amaçları Nelerdir?
Reach’ın amaçları neler olduğuna gelecek olursak bu belgenin amaçları alt kısımdaki gibidir.
» İnsan ve Çevre sağlığını, kimyasal uygulamalardan yüksek seviyede muhafaza etmeyi sağlamak
» Kimyasal maddeleri piyasaya süren insanları (ihracatçı, üretici ve ithalatçı) uygulama gayelerine ilişkin tehditlerin anlaşılmasından ve idaresinden sorumlu tutmak.
» Maddelerin AB pazar alanlarında serbest işleyişini sağlamak.
» AB kimya endüstrisinde rekabetin ve yenilikçiliğin yükseltilmesi
» Maddelerin zararlı niteliklerinin analiz edilmesi için alternatif metotlara özendirmek
REACH Kapsamındaki Ürünler Nelerdir?
» Plastikler ve Alaşımlar
» Yakıt, Yağ ve gazlar
» Döküm, Borular gibi yarı mamul ürünler
» Mobilya
» Oyuncaklar
» Aksesuar
» Kırtasiye ve Kozmetik,
» Pigmentler, yapıştırıcılar ve boyalar
» Deterjanlar, deri
» Tekstil, ayakkabı,
» Elektrik ve Elektronik ürünler