+90 212 243 50 52

Çalışma Saatleri

Hafta İçi : 09:00-18:00 C.tesi: 09:00-13:00

Bizi Arayın

+90 212 243 50 52

İletişim Formu

+90 212 243 50 52

Çin ihracatındaki düşüş, Türk işletmelerine zarar veriyor

Çin’deki yeni koronavirüs salgını hava taşımacılığı pazarını tehdit ediyor, Türkiye de dahil birçok ülke Çin’den ithal mal satışlarında düşüş gösteriyor.

Yeni koronavirüs salgını nedeniyle Çin ihracatındaki düşüşün, Çin ihraç ürünleri satan ülkeler için daha fazla risk oluşturması beklenmektedir ve Türkiye bir istisna değildir. Virüs hızla yayılıyor ve küresel ekonomiyi zaten etkiledi. Son veriler, Çin ürünlerini taşıyan kargo taşımacılığının hacmini de önemli ölçüde azalttığını gösterdi.

Eminönü ilçesinin Tahtakale semti, İstanbul’un tarihi bir bölgesi ve elektronik ürünlerden giysilere ürün satan birçok dükkana ev sahipliği yapan bir bölge, bazıları Çin’den yapılan ithalata bağlı olarak satışlarda düşüş görüyor.

Mahalledeki bir hatıra toptancısı tüccarı olan Ergin Baykuş, Demirören Haber Ajansı’na (DHA), virüsün patlak vermesinin önlenmesine rağmen en az dört ila beş ay devam edeceğini iddia eden satışlarda genel bir düşüş olduğunu söyledi. Çin mallarının Türkiye’ye ulaşması bu kadar zaman alıyor.

Çin’de üretim, 2019’un sonunda Çin’in merkezindeki Hubei eyaletinde ortaya çıkan virüsü durdurma çabasının ortasında şehirlerde bir kilitlenme nedeniyle yavaşladı ve hatta bazı eyaletlerde durdu ve Aralık ayında ilk kez tanımlandığından bu yana iki düzineden fazla ülkeye yayıldı Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) küresel bir acil durum ilan etmesini istemek. Yeni tip koronavirüs şimdiye kadar yaklaşık 500 kişiyi öldürdü. 20’den fazla ülke, Çin anakarasında en az 24.000 kişiyi enfekte eden patojen vakalarını doğruladı.

Tahtakale’de elektronik mağazası olan bir diğer perakendeci olan Erdoğan Özdemir, Çin mallarının başka bir yerde satın alınanlardan daha ucuz oldukları için ticareti devam ettirdiğini ve malları stoklarından sattıklarını ancak bittikten sonra büyük sorun. Esnaf, normal müşterilerinin virüsün bulaşıcılığından korkmaları nedeniyle mağazalardan alışveriş yapmaktan bile çekiniyor.

İlgili konular:  Dünyanın En Küçük Bilgisayar Çipi Üretildi

Cep telefonu aksesuarları perakendecisi Ahmet Deniz, DHA’ya, insanların Çin malları satın almaktan korktuğu için virüsün satışları üzerinde kesinlikle olumsuz bir etkisi olmaya devam edeceğini söyledi.

Çin ihracatındaki düşüş komponent sektörünü de etkiledi

Ölümcül virüsün yayılmasını önlemek için alınacak önlemler de kargo taşımacılığını etkiledi. Cin ihracatındaki düşüş elektronik komponent sektörünü de etkiledi.

Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından gelen verileri içeren bir Anadolu Ajansı (AA) raporuna göre, Çin’den Türkiye’ye gelen kargo sevkiyatı sayısı, özellikle Türk Hava Yolları iki ülke arasındaki uçuşları durdurduktan sonra% 90 azaldı. Rapor, Çin’den gelen siparişlerin günde 300 paket olduğunu ancak şu anda neredeyse 30 cepte düştüğünü gösterdi. Türk Hava Yolları (THY) ile Türkiye ve Çin’i birbirine bağlayan uçuş yapan Çinli havayolu şirketleri geçen hafta Şubat ayının sonuna kadar uçuşların askıya alındığını duyurdular.

THY’nin medya ilişkileri kıdemli başkan yardımcısı Yahya Üstün, yaptığı açıklamada, Türk Hava Yolları’nın koronavirüs ile ilgili tüm ulusal ve uluslararası yetkililerle iletişimi sürdürdüğünü ve Çin’in Pekin, Guangzhou, Şanghay ve Xian’a tüm uçuşlarını Şubat ayı sonuna kadar durdurduğunu söyledi. Tıbbi takviye taşıyan uçaklar sadece ülkeler arasında faaliyet göstermektedir.

Online siparişlerin çoğu AliExpress, Alibaba Group altındaki küresel online perakende pazarı gibi Çin online alışveriş sitelerinden.

Elektronik mallar, tekstil ve biblolar Türkiye’den sipariş edilen Çin malları arasında öncülük etmekte ve malların çoğu uygun fiyatı nedeniyle havayolu ile Türkiye’ye nakledilmektedir.

Hava taşımacılığı pazarı tehlikede

Bu arada, küresel havacılık veri firması OAG, bu hafta iki hafta öncesine kıyasla Çin’den ve bu hafta içinde 25.000’den az uçuş gerçekleştirileceğini ve 30 havayolu hizmetinin durdurulduğunu söyledi.

Küresel olarak taşınan hava kargolarının yaklaşık yarısı, özel yük gemilerinden ziyade yolcu jetlerinin karnındadır ve uçuş kesintileri Çin pazarını yük taşımacılarına daha bağımlı hale getirmiştir. Alman Lufthansa Cargo, pilotların geceyi Çin yerine Novosibirsk’te geçirmelerine izin vermek için uçuş programını azalttığını söyledi. Sözcü, üretimin durdurulması nedeniyle Çin’den Almanya’ya olan talebin de düştüğünü söyledi.

İlgili konular:  MediaTek Helio P80 ve P90 çok yakında!

Ay Yeni Yılı tatili, Shandong eyaleti ve Suzhou ve Şangay şehirleri gibi santral bölgeleri de dahil olmak üzere Çin’in birçok yerinde 10 gün etkili bir şekilde uzatıldı. Kapatma, koronavirüs salgını öncesinde zayıf olan bir hava taşımacılığı pazarına yeni bir meydan okumayı temsil ediyor. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’ne (IATA) göre küresel talep, ekonomik büyümenin yavaşlaması ve ABD-Çin ticaret savaşının ardından art arda 13 ay boyunca Kasım 2019’a kadar düşüş gösterdi.

Korean Air Lines Co Ltd, ulaşım kıtlığının ıstakoz ve somon gibi taze gıda gönderilerinde düşüşe neden olduğunu söyledi. Havayolu açıklamasında yaptığı açıklamada, “Öte yandan, Çin’in maskeler ve temizlik maddeleri gibi tıbbi malzemelerin taşınması ve talebi artıyor.” Dedi.

Japon havayolu ANA Holdings Inc’deki bir sözcüsü, diğer malların sevkiyatı ertelenmiş olmasına rağmen cerrahi maskeler gibi tıbbi malzeme talebinin arttığını bildirdi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir